Hoppa till sidans innehåll

Starta lärgrupper!

05 FEB 2019 19:58
Styrelsen har som mål att Lunds OK ska öka sin lärgruppsverksamhet.
 • Skapad: 05 FEB 2019 19:58

Detta gynnar både klubben och orienteringssporten som helhet eftersom centrala medel från Riksidrotts­förbundet - åtminstone till viss del - fördelas utifrån hur stor verksamhet vi inom orienteringssporten har. Klubben får inte några rena pengar utbetalda men, istället kan Skåneidrotten betala utbildningsmaterial, föreläsare mm. Utse därför en person i just er kommitté till lärgruppsansvarig!

En lärgrupp startas genom att man loggar in i IdrottOnline via klubbens hemsida. Sedan klickar man på ”Utbildning” i en av boxarna längst upp. Därefter klickar man på ”Anmälan” till vänster och sedan +Lärgrupp. Därefter fyller man i Utbildningsinriktning, Målgrupp och eventuellt en beskrivning av vad lärgruppen ska beröra. Klubbens SISU-kontakt – Marie Hilmersson – måste också markeras.

Behöver du/ni hjälp att starta en lärgrupp så kontakta Mats Bredfelt This is a mailto link men försök gärna först själv. Det är inte särskilt svårt…

Se information om lärgrupper från Sisu Idrottsutbildarna nedan.

En lärgrupp kan jämföras med den gamla studiecirkeln. Metodiken är självlärande grupper, där initiativ och planering görs gemensamt av varje grupp. Lärande sker i planerade studier över tid med utgångspunkt från ett lärandematerial som alla deltagare har tillgång till. Detta är dock inte helt nödvändigt. Planering/utveckling av klubbens verksamhet kan absolut räknas som en lärgrupp. Lärandet sker i miljöer anpassade för lärgruppens arbete.

Spelregler för lärgrupp:

 • Det ska finnas en inriktning/ett tema och en plan som inkluderar en tidsplanering.
 • Det ska finnas en av SISU Idrottsutbildarna godkänd lärgruppsledare men det verkar inte vara helt nödvändigt.
 • Minst tre deltagare inklusive lärgruppsledaren ska delta.
 • Lärgruppen ska pågå minst en utbildningstimme med 45 minuter sammanhängande tid.
 • En lärgrupp pågår under minst 3 utbildningstimmar och består av minst 3 deltagare inklusive lärgruppsledaren. Även om ni enbart har en träff på ett år kan detta vara en lärgrupp bara tiden för träffen uppgår till 3 * 45 min.
 • Erfarenhetsmässigt fungerar en lärgrupp som bäst med 5 - 8 deltagare där varje träff är mellan 1 - 3 timmar lång.
 • En lärgrupp kan genomföras när och var som helst, antingen i anslutning till något av era redan planerade möten eller under flera helt separata träffar.
 • Lärgruppen kan innehålla praktik men ska domineras av det teoretiska inslaget. Träning godkänns alltså inte men t.ex. teori/kartgenomgång är OK
 • Deltagare i lärgruppsverksamhet ska vara 13 år eller äldre under verksamhetsåret.
 • Mycket av arbetet som sker i klubbens olika kommittéer kan alltså räknas som lärgrupp.

Tycker ni att det är svårt att avgöra vad i er verksamhet som kan vara en lärgrupp eller om ni har andra funderingar får ni gärna kontakta Mats B, Bittan eller Lotta L.

Lycka till 😊

Skribent: Mats Bredfelt
Epost: This is a mailto link

20170130_sponsorer

Sankt Hans eXtrem

Postadress:
Lunds OK - Orientering
Box 2119
22002 Lund

Kontakt:
Tel: 046201639, 046143989
E-post: This is a mailto link

Se all info