Hoppa till sidans innehåll

Hur tävlar vi?


Här följer lite som kan vara bra för dig som förälder att känna till:

 

Det finns lite olika typer av tävlingar.  För ungdomarna prioriterar vi främst de viktiga ungdomstävlingarna, de som ingår i Ungdomscupen och Ungdomsserien, men man får jättegärna springa hur många andra tävlingar man vill.

 

 

Ungdomscupen

 

Ungdomscupen är en lokal cup bara för ungdomar, där vi vid fem tillfällen möter våra grannklubbar OK Kontinent (från Trelleborg), Malmö OK och OK Silva (från Kävlinge). Vinnaren går till A-final, som brukar vara i oktober. Under våren brukar det vara två tävlingstillfällen, och på hösten tre.

 

Ungdomsserien

Ungdomsserien är för hela Skånedistriktet är uppdelad i 4 divisioner. Elit samt div 1-3. Tävlingarna går samtidigt som riktiga tävlingar för vuxna, och är ett jättebra sätt att uppleva miljön och se alla från eliten till morfar och farmor i klass H80 resp. D80

 

”Riktiga” orienteringstävlingar

 

Närtävlingar

 

Mindre tävlingar, där inte föranmälan behövs.

 

Budkavle

 

En budkavle är samma sak som en orienteringsstafett. Det går till ungefär som på en vanlig tävling. Oftast växlar man genom att man först lämnar sin egen karta när man kommer i mål, sedan hämtar man nästa löpares karta och ger den till honom/henne som ett slags stafettpinne. Budkavlar är roligt och inte krångligare än en vanlig tävling. På ungdomsbudkavlar är det vanligt att man har en eller flera sträckor där flera löpare får springa parallellt och förste löpare i mål av dessa växlar över till nästa sträcka.

 

 

Tävlingssäsongen

 

 

Normalt är tävlingssäsongen indelad i ”fyra perioder”, anledningen är att man inte får arrangera tävlingar hur som helst under perioder som är känsliga för djurlivet:

 1. Från slutet av februari till slutet av april är det tävlingar varje vecka för den som vill.
 2. Under sommaren kan du välja på ett flertal flerdagstävlingar i hela Sverige, dessutom arrangeras s.k. närtävlingar samt stadsorienteringar. Dessa tävlingar betalar inte klubben!
 3. Från augusti t o m mitten av oktober är det återigen tävlingar i stort sett varje vecka.
 4. Under vintern arrangeras mindre närtävlingar för vuxna och lite äldre ungdomar, t.ex. Adventorient före jul och Vintercupen i januari och februari. Dessa tävlingar betalar inte klubben!

 

Anmälan till tävling - minst en vecka innan tävlingsdagen

 

För att tävla måste du anmäla dig till tävlingen. Din fadder hjälper dig med vilka tävlingar som är aktuella och med din anmälan, aktuell fadder kommer också att påminna dig om de tävlingar som är aktuella. På ungdomssektionens hemsida ser du vilka tävlingar som står på programmet. Du kan också själv välja vilka tävlingar du ska springa genom att titta på tävlingskalendern på nätet som visar alla tävlingar i Sverige.

Lunds OK betalar anmälningsavgifter för ungdomar (utom flerdagarstävlingar där man räknar samman resultaten, t ex O-ringens femdagars; sådana tävlingar betalar man själv). Men tänk på att klubben får betala även om du inte springer.

Om man inte anmält sig till en tävling men ändå är sugen på att springa, kan man ändå åka ut och anmäla sig till en öppen bana. Dessa är inte uppdelade efter ålder utan man får välja den bana som man tycker passar bäst.

Vilken klass passar bäst?

Klassindelningen på orienteringstävlingar är ordnad efter ålder, kunskapsnivå och fysisk kapacitet.

Kunskapsnivåerna symboliseras av färger som anger vilka tekniska orienteringskunskaper som fordras. Vi har lite fler färger än i skidbackarna, och även om grön bana är lättast och svart är svårast, så tro inte att det stämmer däremellan. I orientering är en blå bana mycket svårare än en röd.

De lättaste banorna ska ha grön svårighet, och här har vi klasserna Inskolning, Ö10 och U1. Utan att gå in på detaljer, så ska den gröna banan ha enbart ledstångsorientering, tydliga vägar och stigar, med alla kontroller ledstången

 

Efter den gröna banan i svårighet, kommer vit bana, där vi har klasserna H och D 10, U2 och Ö 1. Det ska vara en tydlig svårighetsstegring mellan den gröna och vita banan. Fortfarande är det enbart ledstångsorientering, som gäller. Ledstängerna ska vara mycket tydliga, men kan även bestå av t ex stenmurar, bäckar och diken, tydliga gränser mellan skog och öppen mark. Kontrollen får ligga vid sidan om ledstången, om det finns ett tydligt avhopp, och den syns från ledstången. Antalet valsituationer /ledstångsbyten per sträcka får vara fler. På vit bana ska man kunna snedda över öppen mark. En vit bana ska dock innehålla någon/några gröna sträckor, annars kan helheten bli för svår.

 

Om vi då tittar på nästa svårighetsnivå, gul bana, så kan vi se samma tendens där. Gul bana ska H och D 12, Ö2 och U3 ha. Stegringen i svårighet från den vita banan är markant. Ledstångsorienteringen ska fortfarande dominera, men ledstängerna kan vara svårare, liten otydlig stig, stenmur med korta avbrott, uttorkat dike, beståndsgränser och liknande. Man ska också kunna lämna ledstången, för att snedda genom skog och kunna grovorientera med och utan kompass högst 300 m, om det finns en säker uppfångare och sikten är god.

 

På gul bana ska man också prova på enkel kurvbildsorientering, t ex att följa ett mycket markant höjdparti eller att ha kontroll mitt uppe på en tydlig höjd. Man ska också kunna finorientera/gå kompass, högst 200 m, från tydlig sista säkra, mot tydlig planbildskontroll, med säker uppfångare bakom. Vägvalsproblem får förekomma och sträckorna får innehålla flera valsituationer, vilket gör att de kan bli längre. Lättare sträckor, ”gröna” och ”vita” bör ingå.

  

Vi i LOK brukar rekommendera barnen och ungdomarna vilken klass vi tror är lämpligast, det är kunskapen, inte åldern som skall avgöra. Om du tycker att klassen är för svår eller för lätt, om barnen vill springa ihop med en kompis (patrull) eller ha en skugga med sig i skogen, tag kontakt med din fadder, så diskuterar vi och fixar bästa lösningen.

Tävlingsinformation

 

Alla större tävlingar använder Internet för att sprida information. Gå till hemsidan för den klubb som arrangerar tävlingen (adressen hittar du på SOFT:s hemsida) och leta dig fram till tävlingen. Där hittar du:

 • Inbjudan
  I god tid innan tävlingen kan du läsa grundläggande tävlingsinformation i inbjudan.
 • Tävlings-PM
  När tävlingen börjar närma sig är det bra att läsa PM. Här står bl a var tävlingen går och om det är något speciellt man måste tänka på.
 • Startlista
  Här kan du ta reda på din starttid.
 • Resultatlista
  När tävlingen är slut kan du studera resultatet. Om elektronisk stämpling använts finns det också sträcktider.

 

Vi i Lunds OK har som policy att sammanställa information, och publicera på vår hemsida så snart vi har tillgång till startlistorna. Detta brukar vara klart ett par dagar före tävlingen.

Starttid

 

Starttid publicerar vi på vår hemsida. Är du osäker, kan du att ta reda på din starttid genom att ringa till din fadder ett par dagar innan tävlingen. Det går också bra att titta på Internet; gå in på SOFT:s hemsida och sök dig fram till tävlingen.

 

Har du efteranmält dig, kommer du att starta bland de första före ordinarie start.

På tävlingsdagen

 

På tävlingsdagen samlas vi först för att åka tillsammans till tävlingen. Vi försöker att samåka till tävlingarna, ungdomsledarna försöker samordna. Var och när vi skall samlas talar vi om på sista träningen före tävlingen. Skulle du glömma bort det gör det inget, vi skriver in det på vår hemsida med. Samlingsplats är nästan alltid klubblokalen samt dessutom på någon annan plats inne i Lund.

 

Det är nästan alltid möjligt att anmäla sig direkt på plats till någon av de öppna banorna. Du betalar då en avgift och tävlar mot andra som springer samma bana. Här finns också lätta (och svåra) banor för vuxna.

 

Vad behöver du (eller dina föräldrar) tänka på och ta med mig till en orienteringstävling ?

(gäller ibland även till träningar (kom ihåg) !)

Läs Tävlings – PM, kontrollera ev. startid dagen innan. Har du inte det, kolla din e-post igen eller ring någon ungdomsledare.

 • Samåkning. Behöver ni skjuts, ring till någon ungdomsledare dagen innan.
 • På tävlingsdagen vara ute i god tid så att du inte behöver stressa
 • Ät och drick i god tid innan tävlingen.
 • Tävlingskläder (heltäckande) tar du på dig hemma. Anpassa efter yttre förhållanden.
 • Packa en ryggsäck innehållande (min):
  • en hel omgång varma ombyteskläder, på vår och höst behövs vantar och mössa
  • hygienartiklar, vi duschar alltid efter tävlingen
  • en plastkasse för att stoppa ner smutsiga skor och kläder
  • ett sittunderlägg eller badskor att stå på i duschen vid ombyte utomhus
  • dricka, vatten rekommenderas.
  • matsäck - fika, för den late finns ofta på större tävlingar marka, där ni kan köpa det mesta
  • tävlingsskor.
  • våtsockor eller ett extra par strumpor, plastpåsar om skorna blivit blöta.
  • SPORT ident pinnen (för er som har, annars har LOK med ett set, annars går det att hyra på plats)
  • kompassen.
  • kartdefinitionshållare
  • Lite pengar
  • ev. bensinpengar vid skjuts (gäller vuxna)

Övrigt att tänka på

Stövlar eller grova skor ( tar du på dig hemma). (framför allt på vårtävlingarna); regnkläder vid dåligt väder.  

 • Överdragsklädsel - varma ytterplagg ( som kan vara överdrag till tävlingskläder ).
 • Något att sitta på, förslagsvis en campingstol.
 • Gå på toaletten innan du åker (finns också på tävlingen, men det kan vara lång kö till toaletten).
 • Ta med Tävlings – PM.
 • Åk i god tid, samåk gärna med någon kompis.
 • Glatt humör.

Är du förkyld eller febrig alt någon annan infektion STANNA HEMMA och vila.

 


 

Tävlingscentrum (TC)

 

Platsen där tävlingen genomförs och där alla deltagare samlas kallas för tävlingscentrum (TC). Du hittar Lunds OK:s löpare genom att titta efter vår klubbvimpel som vi hänger upp för att alla ska samlas på samma ställe.

På TC finns det mesta som hör till tävlingen:

·         Tävlingsprogram (PM) och startlistor
Vid varje tävling finns tävlingsprogram uppsatta, i dessa informeras bland annat om avstånd till startplatser, kartskalor, förbjudna områden mm.

 • Brickutlämning
  Om du hyrt din Sportidentbricka hämtar du den här. Alla ungdomar i Lunds OK får låna bricka av klubben, detta hjälper någon av de närvarande ungdomsledarna till med.
 • Skyltning till startplatsen
  Starten ligger ofta en bit bort. Du hittar dit genom att följa snitseln (plastbanden).
 • Direktanmälan
  I de öppna klasserna kan man anmäla sig direkt på tävlingsdagen. Här finns både ungdoms- och vuxenbanor i olika svårighetsgrader.
 • Upplopp och mål
  Sista kontrollen ligger nära målet. Sen är det bara upploppet kvar innan du går i mål.
 • Servering (marketenteri)
  Här kan du köpa korv,smörgåsar, kaffe, läsk och annat gott att tugga på.
 • Barnpassning
  Om dina föräldrar vill följa med dig i skogen kan de lämna lillebror och lillasyster på barnpassningen.
 • Knatteiknat/Miniknat
  De allra minsta barnen kan springa en kort snitslad bana med kontroller runt TC som slutar i målet.
 • Toaletter. (är gemensamma)
 • Sjukvård.

·         Skyltning till duscharna.
Vid varje tävling finns duschmöjligheter. Ibland är den inomhus men oftast sker duschningen i det fria, numera är det alltid varmt vatten.

Elektronisk stämpling (Sportident)

Idag används nästan alltid Sportident på alla större tävlingar. Det systemet har många fördelar, bl. a får du reda på dina sträcktider och kan jämföra ditt lopp med dina kompisars. Det underlättar också mycket för arrangörerna eftersom datorerna gör all stämpelkontroll och allt räknearbete.

 

Om du inte har en egen Sportidentbricka så kommer du att få en hyrbricka. Det sker automatiskt; om du inte har uppgivit något bricknummer vid anmälan så ser arrangören till att det reserveras en hyrbricka. Om du vill kan du skaffa en egen Sportidentbricka. Klubben hyrsäljer brickor till fram till dess du är 16 år (pris cirka 225 kronor) Skulle du sluta, lämnar du tillbaka brickan och får pengarna tillbaka.

 

Det du behöver tänka på när du använder Sportident är:

 • På väg till start tömmer (nollställer) du din Sportidentbricka. Det sker genom att du stämplar i en speciell enhet. Nollställningen tar lite tid, kanske 15 sekunder. Vänta tills du får bekräftelse, dvs lampan på enheten blinkar till och ett kort pip hörs.
 • Vid starten kontrollerar (checkar) du att din Sportidentbricka fungerar. Det sker också genom stämpling i en speciell enhet. Den här gången ska det dock gå snabbt: Du ska få ett pip direkt.
 • Vid varje kontroll stämplar du. Kontrollera att du får bekräftelse: Lampan blinkar till och ett kort pip hörs. Det gör inget om du råkar stämpla flera gånger i samma kontroll; bara den första stämplingen räknas.
 • Vid målgång stämplar du. Se till att du får bekräftelse.
 • Efter målgång läser arrangören av din Sportidentbricka.

Start

 

Starten ligger ofta en bit från själva TC. Avståndet står alltid att läsa i tävlings-PM, vanligen mellan 0,5 och 2 km. Ibland finns det flera startplatser, se då till att du går till rätt. Om du vill följer någon av ungdoms­ledarna eller någon av de äldre ungdomarna dig till starten.

Det är alltid tydligt skyltat och snitslat med plastband i olika färger till de olika starterna. Om det är 1,5 km till start behöver du omkring 30 minuter på dig för att värma upp, gå på toa, knyta skor mm. Vid start kan man lämna överdragskläder (bra om det är dåligt väder); de körs sedan tillbaka till TC så att du kan hämta dem när du kommer i mål.

Vid start finns en klocka (eller ett blädderblock) som visar "Gå fram-tid". Om du startar klockan 11.24 och det står "11.24" på klockan (eller på blädderblocket) ska du gå in i startfållan (startfålla 1 nedan) och gå fram till din klass. Sedan går du framåt en startfålla i taget när startsignalen ljuder. Funktionärerna vid starten hjälper gärna till om du är osäker.

Sammanfattningsvis händer det här vid starten:

 • På startplatsen
  Du väntar på din starttid ("Gå fram-tid").
 • Startfålla 1
  Elektronisk stämpling: Du visar upp din bricka och blir avprickad.
  Traditionell stämpling (stiftklämmor): Du får ditt startkort.
 • Startfålla 2
  Du får kontrolldefinitionerna.
 • Startfålla 3
  Du får kartan. Nu är det en minut kvar till start och du kan kolla in hur du ska springa till första kontrollen.
 • I skogen
  När startsignalen ljuder börjar tävlingen och du springer mot den första kontrollen.

 


 

I skogen

I skogen tar du det lugnt och tänker i första hand på orienteringen. Det viktigaste är att försöka springa rätt! När du hittar din kontroll gör du så här:

 • Kolla kodnumret så att du vet att det är rätt kontroll.
 • Stämpla.
 • Tänk ut hur du ska springa till nästa kontroll.
 • Spring mot nästa kontroll.

 

 

 

Kodsiffror

På din kontrolldefinition finns alla kontroller uppräknade. Där står:

·         Var kontrollerna finns, t ex att kontroll 1 är ett stigskäl. Platsen beskrivs med enkla symboler som liknar karttecknen.

·         Vilket kodnummer de har, t ex att kontroll 1 har nummer 31.

När du kommer fram till din kontroll kollar du att kodnumret stämmer. Läs först på kontrolldefinitionen (31 i det här exemplet) och titta sedan efter att kodnumret som står skrivet på kontrollen också är 31. Om kodnumret stämmer vet du att du är rätt!

Vill du veta mer, läs om kontrolldefinitioner.

Mål

När du går i mål ska du målstämpla. Sedan läser målfunktionären av din Sportidentbricka.

Kartan får du ta med dig hem. Det är kul att samla alla tävlingskartor i en pärm där du också kan skriva in resultatet.

Dusch och ombyte

 

Efter genomförd tävling gå tillbaka till vår samlingsplats, vila lite och drick vätska, sitt inte för länge utan gå till snarast till duschen. Alla skall duscha efter tävling. Även ute i skog och mark har arrangörerna ordnat något som kallas IP Skogen, det är duschvagnar som står uppställda med varmt och kallt vatten. Dusch finns oftast en lite bit ifrån TC, följ snitsel.

 

Efter duschen

 

När du nu är nyduschad kan det vara gott med lite mat och dricka. Dåkan det vara skönt att gå tillbaka och ta en fika ur medhavd matsäck alternativ är att du spenderar lite av dina sparpengar och köper det du vill ha i markan. På varje lite större orientering-tävling finns en välförsedd marka med bra priser. Det finns ofta att köpa men godast är förstås den varma chokladen som mamma eller pappa värmde på morgonen.

 

Resultat sätts efter hand upp på TC. På resultattavlan anges hur många priser som delas ut i varje klass. För de yngre kan det bli priser för alla löpare. Inom något dygn kommer också resultaten att finnas på arrangörsklubbens hemsida. I Inskolningsklass sker ingen tidtagning, där står bara Godkänd för fullföljt lopp. Ibland går det bra och ibland sämre, så är det på en orienteringstävling. Om någon blir ledsen efter ett mindre bra genomförd tävling måste vi andra trösta och stötta

 

När du duschat har troligen även din tid hunnit på resultattavlan på TC. Senare kan du även hitta på tiderna på Internet, på samma ställe som startlistan fanns före tävlingen. Om Sportident har använts kan du också hitta sträcktider på Internet. Sträcktider kan du ofta även få vid Lunds OKs samlingsplats, någon av ungdomsledarna kan visa hur du gör.

 

 

Tävlingsklasser

 

U-klasser
Det finns fyra olika U-klasser, U1, U2, U3 och U4. De har grön, vit, gul respektive orange svårighetsgrad. U-klasserna är öppna för alla barn och ungdomar upp till och med 16 år. Dessa klasser är ett komplement till de åldersindelade klasserna för barn och ungdomar. I alla U-klasser finns det möjlighet för föräldrar och ledare att skugga den tävlande som känner sig osäker. Det är också tillåtet att ge den tävlande instruk­tion under tävlingen. Det är inte tillåtet för "skuggan" att ta över och hjälpa till med att lösa orienterings­problemet. Det är också möjligt för två eller flera tävlande att springa tillsammans med samma starttid. U-klasserna ska ge nya orienterande barn och ungdomar en möjlighet att oavsett ålder kunna börja tävla i orientering på en orienteringsbana som motsvarar den tävlandes kunskap.

 

Ålder- (och kön)sbaserade ungdomsklasser
H betyder herrar och D betyder damer.
D10 betyder alltså flickor t.o.m. 10 år (kalenderår).
D12 betyder flickor t.o.m.12 år, 11- och 12-åringar alltså, o.s.v. 

 

 

Öppna klasser Ö1-Ö9
Klasser för alla. Till dessa klasser kan man i regel anmäla sig direkt på tävlingsplatsen.

 

Sammanställning
Sammanställningen nedan visar hur åldersindelningen ser ut, vilka olika klasser som finns inom respektive ålderskategori samt vilken kunskapsnivå man bör klara för respektive klass

Grön*

Vit*

Gul*

Orange*

Röd*

Violett*

Blå*

Svart*

U1
ö10

INSKOLNING

U2

Ö1

 

DH10U3

Ö2

Ö3

DH12U4

Ö4

 

DH14 

Ö5

 

 

 

DH17-55M

(M=motion)

 

Ö6

 

DH16 

Ö7

 

 

 

DH60-


 

Ö8

Ö9

 

 

DH17-55

 

*) Vad färgerna betyder beskrivs nedan

 

Innan man ger sig ut och springer, kanske det kan vara bra att veta hur lång banan är. Banlängd är den kortaste väg den tävlande kan springa från start till mål, dvs. ej över sjöar eller förbjudna områden. I verkligheten blir sträckan längre, även om du inte bommar….

 

 

Klassbeteckning

Banlängd

 

 

Kortdistans

Klassisk och långdistans

 

 

 

D10, H10

2,0

2,5

D12, H12

2,5

3,0

D14, H14

2,5

3,5

D16

3,0

4,0

H16

3,5

5,0

Inskolningsklass

2,0

2,5

U1

2,0

2,0

U2

2,0

2,5

U3

2,5

3,0

U4

2,5

3,5

Öppen 1

2,5

2,5

Öppen 2

3,5

3,5

Öppen 3

 

5,0

Öppen 4

3,0

3,0

Öppen 5

4,0

4,0

Öppen 6

 

5,5

Öppen 10

 

 

Uppdaterad: 11 OKT 2008 20:07 Skribent: Peter Dannbring

Ungdomskommittén kontaktar du på This is a mailto link

 

Kontakta Ungdomsledarna:

Info:
Jenny Gustafsson: 070-314 42 97
Ingela Andersson: 070-365 40 13

Klädförsäljning:
Aina Jeppsson: 
046-55 144, 073-803 30 55

Nybörjarkurs: 
Aina Jeppsson
046-55 144, 073-803 30 55

 

 

20170130_sponsorer

Sankt Hans eXtrem

Postadress:
Lunds OK - Orientering
Box 2119
22002 Lund

Kontakt:
Tel: 046201639, 046143989
E-post: This is a mailto link